LİYOFİLİZASYON (FREEZ DRY) NEDİR?

Freeze Dry Teknolojisi 1900’lü yılların ilk çeyreğinde geliştirilmiştir. İlk liyofilizasyon işlemi yapan cihaz 1905 yılında Benedict & Manning tarafından geliştirilmiş olan bir kimyasal pompadan türemiştir.

1930’lu yıllardan bu yana liyofilizasyondan ecza ve biyo-teknoloji firmaları tarafından yenilenmiş diğer yanda, ilk dondurularak kurutulmuş gıda örneği olan hazır kahve ise, ilk defa 1938’de, Brezilya’nın fazla kahve stoklarına çözüm bulması talebi üzerine Nestlé tarafından geliştirildi.

Liyofilizasyon (freez dry), maddenin kurutulması için süblimasyon adı verilen bir süreçten geçen koruma tekniğidir. 

Ürünlerin içinde bulunan su en başta dondurulur ve bu haldeyken süblimasyonla su uzaklaştırılır.

Süblimasyon maddenin katı (buz) halden gaz (su buharı) haline, maddenin sıvı hali atlanarak yani buzun erimesine imkan olmaksızın geçişidir. Buz haline gelmiş su, düşük basınç ortamında, belli belirsiz bir sıcaklık artışı durumunda doğrudan buharlaşır. Böylelikle kurumanın elde edilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç kalmaz. 

Böylelikle ürünlerin moleküler ve hücre yapısında yarılma vb. değişikleklere yol açmaz.
İç ve dış yapısı bozulmaz neredeyse en baştaki hallerini korurlar.

Liyofilizasyonun kullanım alanları 

Tech Mech firması, Türkiye'de kuru dondurma ekipmanları üreticiler alanında lider markadır. Tech Mech fieması, dondurarak kurutma prosesinde kullanılmak üzere yenilikçi yeni konseptlerin öncülüğünü yapmıştır. Gelişmiş mühendislik çalışmaları, Tech Mech Türkiyede geliştirdiği Freeze Dry Sistemi ile birçok alanda adından söz ettirmiştir; gıda kurutma, meyve ve sebze imalatı, müze koruma ve belge kurtarma, gıda koruma ve biyoloji….
Bize Ulaşın.

+90 530 689 28 12

info@techmech.com.tr

Şekerpınar Mah. Tepeören Cad. No: 18 İç Kapı No: 27 Çayırova / KOCAELİ
Yukarı
Copyright © Techmech Freeze Dry Machine - Dondurarak Kurutma Makinaları | 2017
Techmech bir Markasıdır
Konya Web Tasarım, Tuyan Tasarım ve Reklam Ajansı