Gıda ürünlerinde sıcaklıklarını yükseltmediği için sıcağın verdiği hasarı vermez, gıdaların dış görünümlerini,renklerini,dokularını tatlarını,aromalarını korur.
Geleneksel kurutma yöntemlerine kıyasla,işlem sonunda kalan nem oranı % 1-2 ile daha düşük seviyededir.
Yeniden sulandırılan hücreler oldukça yüksek oranlarda ve düşük hasarla yaşam bulur,yeniden sulandırılan gıdalar yeniden taze hale gelir.
Tazelik nitelikleri liyolofilizasyonla korunmuş gıdaların ağırlıkları ortalama 10`a 1 oranında düşük olur.
Korunaklı biçimde ambalajlanmış ürünler normal ortam sıcaklıklarında çok uzun bozulmadan dayanabilirler.
Malzemeleri uzun süre çok düşük sıcaklıklarda tutmadığı için donma stresine bağlı olumsuz etkileri de azdır.Islak kağıtları ,kumaşlar ve ahşap eşya benzeri malzeme yetkinlikle kurutulur
Sıvıların (ilaclar ,aşılar vb. nihai kaplarında işlem görmesine imkan verir.
Yeniden sulandırılan gıdalar yeniden taze hale gelir.
Liyofilizasyonda sıcak hava ile kurutmada sıcak havadan kaynaklanan kavrulma etkisi meydana gelmez
Bütün bu avantajları malzemelerin yeniden sulandırılmaları kolay , hızlı ve sorunsuz gerceklesir.
Hasas malzemelerin rehidratasyonunda ise izotonik su kullanılıp yine bazı yardımcı çözücülerden yararlanılır.
Bakteriler gibi yaşayan hücre içeren malzemenin yeniden teşkili içinde bu tip yardımcılar kullanılır.
Sıcak hava ile kurutma ve konservelemeye kıyasla bu açıdan daha iyidir.
Çiçekler çok uzun süre canlı görünümlerini korurlar.
Gıdalarda bu süre kimi durumlarda 30 yılla ifade edilmektedir
Yüksek kaliteli ürün verir.
Vitamin ve mineral kaybı minimumdur.
Ürünün şekil ve boyutlarında herhangi bir değişim olmaz .
Uzaklaştırılan su tekrar kazandırılabilir.
Liyofilize gıda ürünlerinin raf ömürleri yaklaşık olarak şöyledir:
Sebze, meyve, hamur işi yiyecekler, süt: 8–10 yıl
Filizlenen tohumlar, soslar, çeşniler, etler: 5-10 yıl
Yumurta ve peynir tozları: 5 yıldan fazla
Yemekler: 1-5 yıl
Hububat, fasulyegiller, bezelyeler: 10-15 yıl
Tech Mech firması, Türkiye'de kuru dondurma ekipmanları üreticiler alanında lider markadır. Tech Mech fieması, dondurarak kurutma prosesinde kullanılmak üzere yenilikçi yeni konseptlerin öncülüğünü yapmıştır. Gelişmiş mühendislik çalışmaları, Tech Mech Türkiyede geliştirdiği Freeze Dry Sistemi ile birçok alanda adından söz ettirmiştir; gıda kurutma, meyve ve sebze imalatı, müze koruma ve belge kurtarma, gıda koruma ve biyoloji….